V-ati intrebat vreodata cum isi vor aminti copiii vostri copilaria lor?
Cu drag? Cu tristete? Cu recunostinta? Cu resentimente? De multe ori, ne facem griji ca nu le oferim destule. Ramanem fara timp, fara bani, rabdare si altele care par sa conteze la maturitate.
Cu toate acestea, vestile bune sunt ca ii puteti oferi o copilarie fericita celor mici chiar daca aveti impresia ca aveti foarte putine lucruri sa le dati.
Iata sapte lucruri pe care ORICE parinte – indiferent de timp, bani sau structura in familie – le poate oferi copilului sau pentru a-i asigura o viata fericitia:
1. Modelarea fericirii
Desi bine intentionati, parintii care se axeaza in principal pe fericirea copiilor lor, de multe ori fac mai mult rau decat bine de-a lungul timpului.
Cum pot invata copiii nostri cum sa fie fericiti daca cele mai importante persoane din vietile lor sunt intr-o stare deplorabila? Aratati-i copilului dumneavoastra ce inseamna sa prioritizeze fericirea.
Aveti grija de dumneavoastra. Urmati-va propriile visuri si ambitii. Tocmiti prietenii fericite si o spiritualitate satisfacatoare. Precum a scris Jim Henson, „Copiii nu-si amintesc ce vreti sa ii invatati. Isi amintesc ceea ce sunteti”.
2. Oferirea responsabilitatilor
Chiar si copiii mai mici sunt capabili sa indeplineasca sarcini casnice. Pana si un copil de doi ani poate ridica jucariile, sa hraneasca animalutul de casa sau sa puna hainele murdare intr-un cos de rufe.
Facand astfel, copiii isi construiesc respectul de sine si le permite sa se simta ca si cum contribuie la sarcinile casnice.
Sunt mandri de munca lor. Se simt capabili si mai important de atat, au senzatia ca alegerile si actiunile lor fac o diferenta in lume. Copiii care indeplinesc astfel de sarcini devin mai responsabili, mai disciplinati si prezinta un succes academic si profesional mult mai mare.
3. Permiterea unor riscuri rezonabile
Este in natura noastra ca parinti sa ne protejam copiii de lucrurile care i-ar putea rani. Totusi, copiii sunt facuti in asa fel incat mereu mereu trec limitele.
Acestia doresc sa isi exploreze propriile abilitati si sa isi incerce norocul. Asta nu numai ca este un lucru normal, dar este si important pentru o dezvoltare sanatoasa.
Luarea unor riscuri adecvate le permite acestora posibilitatea comiterii unor greseli – un instrument de invatare subestimat.
Greselile permit copiilor sa isi imbunatateasca capacitatea de depasire a problemelor, le cresc rezistenta si ii ajuta sa se maturizeze. Este greu sa ii permitem unui copil sa preia riscuri de unul singur, dar totodata este si extrem de valoros.
4. Crearea unor traditii in familie
Traditiile in familie ii confera stabilitate si identitate copilului dumneavoastra. Acestea nu trebuie sa fie neaparat transmise mai departe cu generatiile sau sa includa un grup mare de oameni.
Traditiile valoroase pot fi create in orice moment, incluzand cat de multi – sau putini – oameni doriti. Pot fi facute cu un scop sau pot fi naturale, prostesti sau serioase. Participarea dumneavoastra este ceea ce le confera acestora un inteles.
5. Folosirea emotiilor negative ca instrument de invatare
Fiecare copil va simti tristetea, furia, frustrarea, gelozia, frica sau dezamagirea. Din pacate, toate acestea fac parte din viata.
Multi parinti reactioneaza prin pedepsirea copulului lor atunci cand isi exprima aceste sentimente intr-un mod negativ. Ca rezultat, copilul invata sa isi interiorizeze emotiile – o strategie teribila pentru cand vor fi adulti.
In schimb, invatati-va copiii sa isi administreze si sa isi inteleaga sentimentele. Numiti aceste emotii. Discutati despre modurile sanatoase de exprimare si descarcare. Nu este un lucru usor de facut, dar este extrem de important.
6. Nu faceti comparatii
In societatea competitiva in care traim, este normal sa ne intrebam daca copilul nostru se afla la acelasi nivel cu colegii sai de la scoala sau cu prietenii. Totusi, este important sa pastram aceste griji pentru noi insine.
Copiii se dezvolta in ritmul propriu si prin incurajarea nesanatoasa a competitivitatii, ii puteti crea insecuritate, stres si pierderea respectului de sine. In schimb, invatati copiii sa se valorifice neconditionat.
Precum a spus Dr. Seuss, „Astazi esti Tu, ceea ce este mai adevarat decat adevarul. Nu mai exista nimeni Pamant care sa fie ca tine, decat Tu.”
7. Incurajarea timpului de joaca
Pentru copii, joaca nu este vitala doar pentru fericirea lor. Este totodata si o parte importanta pentru dezvoltarea cerebrala.
In timpul in care se joaca, copiii invata sa rezolve probleme, sa interactioneze cu ceilalti, sa descopere propria lume, sa experimenteze cu propriile abilitati si sa se adapteze noilor circumstante.
S-a dovedit faptul ca cei care beneficiaza de mult timp pentru joaca devin adulti mai fericiti si mai reusiti. Copilaria este o perioada inselator de serioasa. Pana la urma, noi avem puterea de a crea viitori adulti ai lumii.
Precum a scris John Connolly, In fiecare adult se ascunde un copil si in fiecare copil se afla adultul in care se va transforma. In ce tip de adult se va transforma copilul dumneavoastra?
As aprecia mai multe exemple concrete sau studii de caz care sa ilustreze principiile prezentate in articol. De asemenea, ar fi utila o sectiune cu resurse recomandate pentru antreprenori care vor sa isi perfectioneze abilitatile de management si leadership.
Sunt de acord cu autorul ca planificarea si organizarea sunt cheia succesului in afaceri. Este crucial sa ai o strategie bine definita si sa fii flexibil in adaptarea la schimbarile din piata. De asemenea, este esential sa investesti in cunoastere si educatie continua.
Articolul este foarte interesant si detaliat, oferind informatii valoroase despre mediul de afaceri pentru antreprenori. Este important sa stii cum sa iti gestionezi eficient resursele si sa iei decizii strategice pentru a-ti dezvolta afacerea.